ثبت دو آب انبار در شهرستان اردکان

به گزارش ميراث آريا(chtn)و به نقل از روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان يزد ؛ آب انبار جليل آقا متعلق به دوره پهلوي اول است و ورودي بنا در جهت غرب و به صورت يک ايوان با پوشش سقف ضربي و قوس هلالي است. پوشش سقف پلکان آب انبار از مدخل تا پاشير به صورت رومي پوش و با قوس جناقي اجرا شده است.

محدوده پاشير آب انبار با يک تيغه آجري به دو بخش براي استفاده اختصاصي مسلمانان و اقليت‌هاي مذهبي تقسيم شده است. در جهت شرق پاشير مخزن با پلان مدور و پوشش سقف گنبدي است و دو بادگير دو دهنه يک طرفه در جهات شمال و جنوب براي تهويه هوا و خنک کردن آب مخزن قرار دارند.

اين بناي تاريخي با آجر، سنگ و ملاط گل و ساروج ساخته شده و از عناصر تزئيني آن مي‌توان به آجر کاري لچکي‌هاي مدخل و آجرهاي تزئيني شرقي ورودي اشاره کرد.

خاطر‌ نشان‌ مي‌شود؛ که قدمت آب انبار حوض گور شهرستان اردکان به دوران قاجار بر مي‌گردد و ورودي بنا در جهت جنوب و از نماي بيرون آن به صورت تونل است.

سقف ورودي تا مخزن بر خلاف ساير آب انبارها افقي و بدون شيب ساخته شده و از ابتداي ورودي پلکان شروع و تا مخزن امتداد دارد.

پلکان‌هاي آب انبار در زمان آبگيري با بالا آمدن سطح آب مخزن به زير آب فرو مي رود به نحوي که با آبگيري کامل مخزن سرريز آب از مسير پلکان صورت مي‌گيرد.

آب انبار حوض گور به عنوان يکي از مراکز خدماتي بين راهي هنوز داير و قابل استفاده است./104


انتهای پیام/

کد خبر 1387042916